Puolikuivia tarinoita ruoasta, reissuista ja vähän rakkaudestakin

Rapeat blinit eli bliniöverit Ravintola Bellevuen reseptillä

Syö niin paljon kuin pystyt! All you can eat! Yleensä kierrän tällaiset tarjoukset kaukaa. Vatsani ei vedä tarpeeksi, jotta saisin hinnalle vastinetta, enkä muutenkaan ole mättöruuan ystävä (paitsi ehkä joskus juhlien jälkeisenä päivänä). Poikkeus vahvistaa säännön, sillä bliniviikkojen Syö niin monta kuin jaksat -kampanjoista en kieltäydy koskaan. Happamat blinit moninaisine täytteineen kutkuttelevat makuhermojani juuri oikealla tavalla.

Muistan vieläkin ensimmäisen kerran blinipöydässä. Silmät suurina tuijotin eteen kannettua lettua, jonka olin tilannut alkupalaksi. Tai no, ei sitä kyllä letuksi voinut millään kriteereillä kutsua, blini oli lautasen kokoinen ja pari senttiä paksu, rasvainen ja rapea. Se ilta oli rankka sekä vatsalle että housujen napeille.

täytteet blinit

Kun totuus blineistä valkeni, oli treenattava. Ja nyt en tarkoita liikkumista vaan syömistä. Bliniviikoilla varasin pöydän Ravintola Lasipalatsista tai Katajanokan venäläisestä Bellevuesta. Parin vuoden päästä jaksoin syödä jo kolme. Pöytäseurueen muut naiset pystyivät puoleentoista, ja minä olin meistä se pienikokoisin.

Sittemmin Bliniövereistä on tullut perinne. Pari vuotta sitten perinnettä jatkoi ystäväni Lotta, jonka luokse kokoonnuimme herkuttelemaan pitkän kaavan kautta. Jokainen toi tullessaan erilaisia täytteitä. Blinit paistettiin valurautaisella lettupannulla, muuten emäntä olisi saanut seistä hellan äärellä koko illan ja monipäinen vierasjoukko olisi väsynyt odottamaan.

blinit lettupannulla

Kunnon paksuja ja rasvaisia blinejä varten kannattaa hankkia valurautainen blinipannu. Parilla kympillä saa oikein käyttökelpoisen yhden blinin pannun. Blini-iltaa varten suosittelen lainaamaan ruokaa rakastavilta ystäviltä vähintään yhden lisäpannun tai paistamaan kasan blinejä hiukan etukäteen ja pitämään ne lämpiminä uunissa ruoka-aikaan saakka.

Rapeiden blinien salaisuus on kirkastettu voi, joka kestää korkeita lämpötiloja eikä ruskistu. Kirkastetusta voista on erotettu hera, jolloin jäljelle jää vain kirkas voisula. Voin kirkastaminen on helppoa. Sulata voi mikrossa tai kattilassa miedolla lämmöllä ja kaada varovasti kirkas osa voista erilliseen astiaan. Jäljelle jää kiinteämpi hera, jonka voit käyttää vaikka leivontaan.

blinipannu

Olen joskus vuosia sitten poiminut talteen Ravintola Bellevuen blinireseptin ja se tulee tässä. Hyväksi todettu ja monen monta kertaa kokeiltu. Parhaat blinit vaativat valmistelua, sillä taikina kannattaa tehdä jo edellisenä iltana. Jos kuitenkin tekee blinejä mieli nopeasti tai mieluiten heti, käytä Strömsöstä tutun Michael Björklundin ohjetta.

Ravintola Bellevuen rapeat blinit

5 dl maitoa tai vettä
1/4 tuorehiiva
250 g tattarijauhoja
50 g vehnäjauhoja
25 g ruisjauhoja
1/2 rkl suolaa
2 keltuaista
2 valkuaista
vähintään 150 g voita kirkastettuna paistamiseen

Täytteeksi esim. mätiä ja punasipulia, avokadoa ja savusiikaa tai venäläisittäin suolakurkkuja ja hunajaa. Älä unohda smetanaa ja mustapippuria.

Sekoita kylmä neste, hiiva, jauhot ja suola keskenään ja anna tekeytyä huoneenlämmössä yli yön. Jäähdytä taikina sen jälkeen jääkaapissa ja lisää jääkaappikylmään taikinaan keltuaiset. Kirkasta voi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi juuri ennen paistamista ja nostele varovasti taikinaan. Paista blinit valurautaisella blini- tai lettupannulla hieman keskilämpöä korkeammassa lämmössä. Lisää kirkastettua voita paistamisen aikana runsaasti pannulle.

blinit avokado savusiika

Kasaa rapsakan blinin päälle himoitsemasi täytteet ja nauti äänestä, joka syntyy veitsen lävistäessä rapean paistopinnan. Lasiin voit kaataa kuohuvaa tai itänaapurien tavoin vodkaa. Se taittaa rasvaisuutta ja helpottaa ähkyä, joka bliniövereistä väistämättä seuraa.

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
Pinterest

Saattaisit pitää myös näistä....

Helppoa arkiruokaa: tomaattinen vegemakkarapasta

Männävuosina, kun tunnustauduin vielä sekasyöjäksi, yksi lukuisista lempiruoistani oli Pastanjauhantaa-blogista tuttu chorizomakkaralla ryyditetty tomaattipasta. Lopetettuani lihan syömisen haikailin hetken muhkeanmakuisen pastasoosin perään, kunnes tajusin, että

Lue lisää

4 ajatusta aiheesta “Rapeat blinit eli bliniöverit Ravintola Bellevuen reseptillä”

  1. Jukka Tamminen

    Hei
    Blinit ovat kyllä munkin suosikkeja. Kävimme tällä viikolla syömässä blinit Kappelissa ( LasiPalatsihan ei ole vielä auki ). Oli tosi hyvää perusannokseen kuuluu yksi iso blini, mutta mä söin kaksi + Rieslingiä ! Oli tosi hyvää!

    Kiitokset kahdesta reseptistä varmaankin kokeilemme !

    1. Kappelin blinejä en olekaan maistanut, täytyy lisätä to-do-listaan! Mikähän Lasipalatsin kohtalo mahtaa muuten olla? Avautuuko se uudelleen kun museoremontti on ohi?

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

Scroll to Top