Puolikuivia tarinoita ruoasta, reissuista ja vähän rakkaudestakin

Paahdetut kastanjat

Söimme pari päivää sitten puoli kiloa paahdettuja kastanjoita. Ajattelin heti, että haluan kirjoittaa niistä blogiin, olivat nimittäin hurjan herkullisia eritoten sitruunavoihin kastettuina. Sitten mietin, voinko julkaista reseptin joulukalenterissa, jos se ei liity mitenkään jouluun? Vai liittyykö sittenkin?

Rattaat raksuttivat harvinaisen hitaasti. En ollut tullut koskaan ajatelleeksi, että näitä samoja kastanjoita paahdetaan amerikkalaisissa joululauluissa ja myydään kaikilla keski-Euroopan joulutoreilla. Chestnuts roasting on an open fire, Jack Frost nipping at your nose ja niin eespäin. Kastanjat ovat siis mitä ilmeisimmin jouluruokaa parhaimmillaan, vaikka ne eivät suomalaisiin jouluperinteisiin (vielä) kuulukaan.

tuoreet kastanjat

Naapurikortteliin avatun Alepan valikoima on yllättävän runsas – hedelmähyllyjen keskeltä löytyy myös tuoreita kastanjoita. Kumpikaan meistä ei ollut aiemmin maistanut saati valmistanut niitä, mutta onneksi blogosfääri on täynnä kokeneita kokkeja, joiden ohjeita seuraamalla tämmöiset tumpelotkin uskalsivat ryhtyä toimeen.

Paahdetut kastanjat ja sitruunavoi

Sopiva määrä tuoreita kastanjoita
50-100 g voita tai margariinia
1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan kuori raastettuna
suolaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Viillä terävällä veitsellä kastanjoiden suippoon päähän risti. Näin kastanjan sisältä haihtuva vesi ei paukauta kastanjaa rikki ja kuoriminen on kypsänä helpompaa. Rutista vuoan, pellin tai ritilän päälle foliota ja asettele kastanjat sen päälle suippo puoli ylöspäin. Paahda n. 20 minuuttia ja tee sillä aikaa sitruunavoi.

paahdetut kastanjat

Silppua valkosipuli ja raasta sitruunan kuori. Sulata voi ja sekoita siihen silputut ainekset. Lisää suolaa maun mukaan. Ota kastanjat pois uunista ja rutistele niitä patahanskoilla, jotta kuori irtoaa paremmin. Asetu mukavasti pöydän tai vaikka television ääreen ja raksauttele kuorin sormin auki. Kasta kuorittu kastanja voisulaan ja nauti! Palan painikkeeksi sopii glögi tai vaikka kuohuviini.

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
Pinterest

Saattaisit pitää myös näistä....

Helppoa arkiruokaa: tomaattinen vegemakkarapasta

Männävuosina, kun tunnustauduin vielä sekasyöjäksi, yksi lukuisista lempiruoistani oli Pastanjauhantaa-blogista tuttu chorizomakkaralla ryyditetty tomaattipasta. Lopetettuani lihan syömisen haikailin hetken muhkeanmakuisen pastasoosin perään, kunnes tajusin, että

Lue lisää

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

Scroll to Top