Puolikuivia tarinoita ruoasta, reissuista ja vähän rakkaudestakin

Maa-artisokkaa kahdella tapaa: keitossa ja paahdettuna

Pari kiloa maa-artisokkaa ja kuorimaveitsi. Muhkuraiset juurakot koettelevat kuorijan hermoja ja niiden perusteelliseen käsittelyyn tuhraantuu helposti tunti jos toinenkin. Eikä siinä mitään, kuoriminen sujuu mukavasti siinä sivussa, kun ei ole kiire ja rupatteluseuraa on saatavilla. Varsinkin, jos käden ulottuvilla on pikkuruinen lasi valkoviiniä.

Tilanne on toinen, jos kuuden hengen illallinen on alkamaisillaan ja vieraat jo kolistelevat rappukäytävässä. Kotikokin otsalle nousee hiki maa-artisokkamukulan mutkia rapsuttaessa. Työskentely muuttuu suurpiirteiseksi ja bioroskikseen päätyy puolet juuresten painosta. Hupsista keikkaa.

kulhollinen maa-artisokkaa

Tuttu tunne ainakin tässä keittiössä. Kun jokin aika sitten törmäsin reseptiin, jossa artisokkamuhkut jätettiinkin kuorimatta, riemastuin! Keitosta tai pyreestä ei ehkä tule suutuntumaltaan sitä silkkisintä tai ulkonäöltään esteettisintä, mutta helppous korvaa kyllä nuo pienet puutteet. Sittemmin ongelmaan on löytynyt toinenkin ratkaisu. Törmäsin nimittäin alkuvuoden Gastro-messuilla valmiiseen maa-artisokkasoseeseen, jota on saatavilla lähimarketistakin. Sain mukaani testattavaksi pari pötkylää. Yhtäkkiä raaka-aineesta, joka työläytensä takia oli aiemmin jäänyt kaupan hyllyyn ja torimummojen laariin, tulikin syksyn vakiovieras!

Nyt sitä taas saa ja sen kunniaksi jaan teille tämänhetkiset suosikkireseptini. Ensimmäinen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta toinen on superhelppo ja onnistuu takuuvarmasti jokaikiseltä emännältä ja isännältä. Alkuperäinen keittoresepti on napattu Kaikki äitini reseptit -blogista, paahdettuihin maa-artisokkiin olen saanut inspiraation Rouva Kasvikselta.

maa-artisokkakeiton ainekset

Maa-artisokkakeittoa ja kampasimpukoita (neljälle)

400g maa-artisokkasosetta (tai saman verran kuorimatonta maa-artisokkaa)
1 pieni sipuli
puolikas granny smith omena
2 rkl (vegaanista) voita
2 dl omenasiideriä
1-2 dl kasvislientä
2 dl kermaa
suolaa, pippuria ja sokeria

8 kpl kampasimpukoita
3 rkl voita
1/2 sitruunan mehu
suola

Kuutioi sipuli ja omena ja kuullota ne voissa miedolla lämmöllä. Jos käytät kokonaisia maa-artisokkia, pese ne hyvin ja paloittele nekin pannulle. Jatka kuullottamista silloin n. 10 min. Lisää joukkoon siideri ja kasvisliemi ja anna porista, kunnes omenat (ja maa-artisokat) ovat kypsyneet. Jos käytät valmista sosetta, lisää se seuraavaksi yhdessä kerman kanssa ja kiehauta. Soseuta tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sokeria.

Kuivaa sulaneet kampasimpukat hyvin. Sulata voi pannulla ja paista korkeintaan neljä simpukkaa kerrallaan kuumassa pannussa (älä siis tee kuten minä tuossa kuvassa). Anna paistua n. 2 min per puoli, älä kääntele edestakaisin vaan katso vaikka munakellosta tuo 2 minuutin aika. Voit valella simpukoita pannulla olevalla voilla samaan aikaan. Lisää loppuvaiheessa suola ja sitruunamehu, kun olet kääntänyt simpukat. Älä paista liian kauan, sisus saa jäädä raa’ahkoksi, sillä se kypsyy vielä paistamisen jälkeekin.

kampasimpukat pannulla

Annostele keitto lautasille ja aseta kunkin annoksen keskelle kaksi kampasimpukkaa. Jos haluat hifistellä, keiton pinnalle voit vielä kaataa varovasti hieman hyvää oliivi- tai tryffeliöljyä.

kampasimpukat keitossa

Uunipaahdetut maa-artisokat (naposteluun 4-6 hengelle)

1 kg maa-artisokkia
2–3 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
1 tl morttelissa jauhettuja korianterinsiemeniä

Harjaa maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla. Poista mahdolliset vioittuneet kohdat, älä kuitenkaan kuori, jos et erityisesti halua sitä tehdä. En suosittele, jos et halua menettää hermojasi. Leikkaa suupaloiksi ja pyörittele kulhossa yhdessä öljyn ja mausteiden kanssa. Levitä pellille ja paista 200 asteessa 40–50 minuuttia. Syö sellaisenaan tai suosikkidippikastikkeeseen kastettuna.

paloitellut maa-artisokat pellillä

Jos vatsasi ei pidä maa-artisokasta, se johtuu inuliinista, jota tuo juures sisältää. Oma vatsani tuntuu sietävän sitä hyvin, miehellä reagoi herkemmin. Paahdettuja maa-artisokkia hänkin pystyy syömään, voi siis olla, että paahdettu versio on vatsaystävällisempi!

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
Pinterest

Saattaisit pitää myös näistä....

Helppoa arkiruokaa: tomaattinen vegemakkarapasta

Männävuosina, kun tunnustauduin vielä sekasyöjäksi, yksi lukuisista lempiruoistani oli Pastanjauhantaa-blogista tuttu chorizomakkaralla ryyditetty tomaattipasta. Lopetettuani lihan syömisen haikailin hetken muhkeanmakuisen pastasoosin perään, kunnes tajusin, että

Lue lisää

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

Scroll to Top