Glögihetkiä

Pimenevä ja tuulinen lokakuu. Vaahteroissa vielä riemukas ruska. Uunissa vuoden ensimmäiset joulutortut, hellalla tekeytymässä lämmin omenajuoma. Koti tuoksuu anikselta, neilikoilta ja inkivääriltä.

WP_20151209_18_57_48_Pro

Märkä, sysimusta ja kolea marraskuu. Takana kuuden tunnin bussimatka ja kolme konserttia. Kulkunen kilisee lakissa, kimallepaperiin kääritty munankeitin sujahtaa joulupukin turhakelahjakonttiin. Mukien pohjalla manteleita ja rusinoita, kattilassa punainen pikkujoulu, yhden tähden terästeellä.

WP_20151202_10_01_47_Pro

Loskainen, säkkipimeä ja tuulinen joulukuu. Sisäpiha Helsingin keskustassa, lyhtyjen hento valo pienessä telttakatoksessa. Vastapäätä silloinen aviomies, kädessä mukillinen kaupungin parasta glögiä. Mielen täyttää levollisuus ja lämpö.

WP_20141217_18_11_45_Pro

Kylmän kalsea ja jäinen tammikuu. Aamuyö, tähtitaivas ja hiljainen kaupunki. Kaapin perukoilla pullo vuosikertaglögiä. Paksu viltti ja kuuma yömyssy omalla parvekkeella jouluvalojen himmeässä hohteessa.

Myönnetään, glögivatsani on pohjaton. Jos nautit samasta vaivasta, ota talteen tämä:

Omenaglögi (Ohje HS)

1,5 l omenamehua
1 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 kanelitankoa
1 rkl vihreää kardemummaa
1 pullo valkoviiniä
(1 dl calvadosta tai konjakkia)
keltaisia rusinoita
pistaasipähkinöitä

Kaupan valmisglögit ovat minulle liian makeita, tämä ohje on sopivan napakka. Sokeria on, muttei liikaa. Hauduttele ensin makuliemi. Halkaise vaniljatanko puoliksi ja kaavi siemenet, kuori inkivääri ja paloittele se. Kiehauta omenamehu ja kaikki mausteet, anna hautua noin tunti. Tämän liemen voi tehdä jääkaappiin valmiiksi vaikka paria päivää ennen. Kun on glögihetken aika, siivilöi mausteet pois ja laita liemi takaisin kattilaan. Lisää kattilaan viini ja lämmitä varovasti kuumaksi, älä kiehuta. Lisää lopuksi calvados tai muu mieleinen teräste, jos siltä tuntuu. Ropsauta rusinat ja pähkinät mukin pohjalle ja kaada kuuma juoma päälle.

5 kommenttia artikkeliin ”Glögihetkiä

  1. Kiitos omenaisen glögin ohjeesta! Millä ehdottaisit tuon valkoviinin korvaamista, jos ei halua glögiinsä alkoholia?

    • Glögi toimii kyllä ihan ilmankin, on ihanan omenainen. Jos jotain haluaa kokeilla, alkoholiton valkoviini tai siideri sopinee hyvin. Kokeilimme eilen tätä ilman viiniä, mutta pienen brandytujauksen kanssa, toimiin niinkin!

  2. Ihailin tuossa yllä olevassa kuvassa olevia kirpakan keltaisia asusteitasi. Oletko neulonut ne itse? Tikuttelisin mieluusti samanmoiset, jos tietäisin niihin ohjeen.

    • Olenpa hyvinkin! Pipon malli on Moda-lehden numerosta 5/2012, sivulta 44. Vanttuut on neulottu omasta päästä tuolla samalla joustin- ja pitsineuleella. Ohje on sen verran pitkä, etten sitä tähän naputtele, mutta jos haluat, voit lähettää minulle spostia tuohon gmail-osoitteeseen, niin laitan paluupostissa kuvan tulemaan!

      • Kiitos! Arvasinkin Sinun neuloneen ne itse; noin kauniita ei kaupasta löydä. Saattaa olla, että palaan asiaan.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.