Puolikuivia tarinoita ruoasta, reissuista ja vähän rakkaudestakin

Tuliaisia New Yorkista eli rouheat retiisi-anjoviscrostinit

Ulkomailla ruokahullun tietoisuus laajenee väistämättä. Mielen lisäksi myös makuhermot avartuvat, sillä maailmalla asiat tehdään toisin. Vaikka ei olisikaan aikaa etsiä sitä kaupungin parasta burgeria tai pastalautasellista, saattaa mukaan silti tarttua jotain uutta ja kiinnostavaa.

Matkustan duunin merkeissä hyvin harvoin, vain kerran tai korkeintaan kaksi vuodessa. Aikataulu on usein tiukka, mutta ei koskaan niin tiukka, etteikö johonkin väliin saisi mahdutettua paikallista ruokakulttuuria ja uusien makuelämysten metsästystä. Jenkeissä olen käynyt yhden ainoan kerran ja silloinkin vain viiden päivän työmatkalla. New Yorkin toukokuu vuonna 2010 oli kuumempi kuin yleensä, pakolliset pönötykset velvoittivat ja omaa aikaa oli käytännössä puolikas päivä. Juoksin uusilla, jalkapohjat rakoille hiertäneillä varvastossuillani läpi MoMAn näyttelytilojen ja kiipesin Rockefeller Centerin katolle korkeanpaikankammostani huolimatta. Syömisestä ei ole mitään muistikuvaa.

Paluuennolla kohti kotia lukemistona oli onneksi tuorein New York Times, jonka edellinen matkustaja oli jättänyt istuintaskuun. Kuinkas sattuikaan, kyseisen päivän lehti sisälsi ruokaliitteen! Hurrasin äänettömästi ja pakkasin liitteen luettuani käsimatkatavaroihin. Se on tallessa vieläkin, vaikkakin hieman tahraisena ja kellastuneena. Juhannusaattona kaivoin sen taas esiin ja kokkasin neljänsien treffien alkupalaksi retiisi-anjoviscrostinit. Tätä kannattaa kokeilla, vaikka ei anjoviksesta erityisemmin pitäisikään (minäkään en pidä), sillä eväkäs tuo ruokaan sopivasti suolaa, eikä dominoi makua millään tapaa. Kasvipohjaisesti syövää kehotan korvaamaan anjoviksen vegaanisella kalakastikkeella.

Seared Radish Crostini eli retiisi-anjoviscrostinit (3–4 syöjälle)

nippu retiisejä
9 rkl neitsytoliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuria
4 rkl voita
8 anjovisfilettä pieneksi silputtuna
4 valkosipulinkynttä pieneksi silputtuna
hyppysellinen kuivattua chiliä
4 tl silputtua persiljaa
leipää

retiisi-anjoviscrostinit

Trimmaa retiisit ja lohko ne pitkittäin 4–6 osaan riippuen punaposkien koosta. Lorauta kuumalle pannulle 1 rkl öljyä, lisää retiisilohkot, suola ja pippuri. Älä heilu lastan kanssa, vaan anna retiisien ottaa rauhassa väriä parin kolmen minuutin ajan ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta. Nosta lohkot pois pannulta ja väännä levy keskilämmölle. Paista anjoviksia, valkokosipulia, chiliä voissa ja öljyssä. Vähennä vielä lämpöä ja anna retiisien hautua nelisen minuuttia. Paahda sillä aikaa muutama vaalea leipäviipale. Heitä sitten retiisit takaisin pannulle, sekoita kunnolla, lusikoi paahdetuille leipäpaloille ja koristele persiljalla. Älyttömän hyvää!

retiisi-anjoviscrostinit

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
Pinterest

Saattaisit pitää myös näistä....

Helppoa arkiruokaa: tomaattinen vegemakkarapasta

Männävuosina, kun tunnustauduin vielä sekasyöjäksi, yksi lukuisista lempiruoistani oli Pastanjauhantaa-blogista tuttu chorizomakkaralla ryyditetty tomaattipasta. Lopetettuani lihan syömisen haikailin hetken muhkeanmakuisen pastasoosin perään, kunnes tajusin, että

Lue lisää

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

Scroll to Top