Tuliaisia New Yorkista

Ulkomailla ruokahullun tietoisuus laajenee väistämättä. Mielen lisäksi myös makuhermot avartuvat. Vaikka ei olisikaan aikaa etsiä sitä kaupungin parasta burgeria tai pastalautasellista, saattaa mukaan silti tarttua jotain uutta ja kiinnostavaa.

Matkustan duunin merkeissä harvoin, vain kerran tai kaksi vuodessa. Aikataulu on usein tiukka, mutta ei koskaan niin tiukka, etteikö johonkin väliin saisi mahdutettua paikallista ruokakulttuuria. Jenkeissä olen käynyt yhden ainoan kerran ja silloinkin viiden päivän työmatkalla. New Yorkin toukokuu vuonna 2010 oli kuuma, pakolliset pönötykset velvoittivat ja omaa aikaa käytännössä puolikas päivä. Jalat rakoilla juoksin läpi MoMAn näyttelytilojen ja kiipesin Rockefeller Centerin katolle. Syömisestä ei ole mitään muistikuvaa.

Lennolla kohti kotia lukemistona oli onneksi tuorein New York Times. Kuinkas sattuikaan, kyseisen päivän lehti sisälsi ruokaliitteen! Hurrasin äänettömästi ja nyysin liitteen käsimatkatavaroihini. Liite on tallessa vieläkin, vaikkakin hieman tahraisena ja kellastuneena. Juhannusaattona kaivoin sen taas esiin ja kokkasin alkupalaksi paahdettuja retiisejä. Tätä kannattaa kokeilla, vaikka ei anjoviksesta erityisemmin pitäisikään (minäkään en pidä), sillä se ei dominoi makua millään tapaa!

Seared Radish Crostini eli retiisiä ja anjovista paahdetulla leivällä (3–4 syöjälle)

nippu retiisejä
9 rkl neitsytoliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuria
4 rkl voita
8 anjovisfilettä pieneksi silputtuna
4 valkosipulinkynttä pieneksi silputtuna
hyppysellinen kuivattua chiliä
4 tl silputtua persiljaa
leipää

pilkotut

Trimmaa retiisit ja lohko ne pitkittäin 4–6 osaan riippuen punaposken koosta. Lorauta kuumalle pannulle 1 rkl öljyä, lisää retiisilohkot, suola ja pippuri. Älä heilu lastan kanssa, vaan anna retiisien ottaa rauhassa väriä parin kolmen minuutin ajan ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta. Nosta lohkot pois pannulta ja väännä levy keskilämmölle. Paista anjoviksia, valkokosipulia, chiliä voissa ja öljyssä. Vähennä vielä lämpöä ja anna hautua nelisen minuuttia. Heitä retiisit takaisin pannulle, sekoita, lusikoi paahdetuille leipäpaloille ja koristele persiljalla. Älyttömän hyvää!

valmiit leivät

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.